pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Antalya'da Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

18 October 2021 Antalya'da Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

Antalya’da Yetişen Tarım Ürünleri Neler?  

Antalya bölgesinin verimli topraklarında çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Buğday, arpa ve yulaf en yaygın olarak yetiştirilen tarım ürünleridir. Ayrıca 35 bin hektar alanda pamuk, susam, soğan, yer fıstığı, nohut ve sebze yetiştirilmektedir. Örtü altı yetiştiriciliğinde en gelişmiş ilimizdir.

  • 32.000 hektarlık seralarda domates, biber, fasulye, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz yetiştirilmektedir. Yurt içinde ve yurt dışında satılmaktadır.
  • Antalya meyvecilikte oldukça gelişmiştir. Antalya, muz ve portakalın en fazla yetiştirildiği ildir. Mandalina, limon ve greyfurt Antalya'nın başlıca geçim kaynaklarıdır. Zeytin ağacı yetiştiriciliği oldukça gelişmiştir. Meyvecilikte çok ileridir. Armut, elma, ayva, şeftali, iğde, üzüm, keçiboynuzu, yaban mersini ve diğer meyveler yetişmektedir.
  • Antalya'da sebze üretimi alan olarak tahıl ve meyvelerden sonra gelmiş olsa da üretim kailtesi bakımında ilk sırada yerini almaktadır. İlde 1999 senesi verilerine bakılarak 229.629 açık alan ve 133.366 dekar alt örtü olarak toplam 362.986 dekar sebze ve 2.566.715 ton sebze üretimi gerçekleştirmiştir. Antalya, sebzecilik söz konusu olduğunda örtü altı sebzeciliği ile tanınmakla birlikte, açık hava sebze yetiştiriciliği de yayla ve geçit bölgelerinde yoğun olarak yapılmaktadır.
  • Antalya ilinde meyve yetiştiriciliği kıyı kesimi ve bahar kesimi olmak üzere iki alt bölgeye ayrılabilir. Kıyılarda subtropikal meyveler ile bazı tropik ve ılıman meyveler yetiştirilirken, yaylalarda elma üretimi yapılmaktadır. İlin tarımsal üretime katkısında meyve üretimi sebzeden sonra gelmektedir.
  • İç ve dış pazarda, Antalya şehrinde meyve üretimi narenciye önemli bir yerde bulunmuş olup, nar üretimi son senelerde hızla büyümüştür. Burada da daha önce üretim deseninde yer almayan çilek, muz ve avokado yetiştiriciliği ile serada meyve yetiştiriciliğinin son yıllarda önem kazandığı görülmektedir.
  • Antalya'da süs bitkileri; Kesme çiçekler, iç mekân süsleri, dış mekân süsleri ve doğal soğanlar gibi gruplara ayrılabilir. İlimizde süs bitkileri toplam alanı 2000 yılında 2882 dekardır. Üretimin en yoğun olduğu dal kesme çiçek sektöründedir.

Tarımsal Üretim Nedir?

Tanım olarak tarımsal üretim; "Tarımsal girdilerle birlikte toprak, su veya çeşitli biyolojik ve doğal kaynakları kullanan üretim" olarak kabul edilir. Üretim sonucunda bitkisel veya hayvansal ürünler, su ürünleri, mikroorganizmalar veya enerji üretimine örnekler verilebilir. Tarım veya hayvancılık olarak bilinen faaliyetler sadece üretim olarak kabul edilemez. Tarımsal üretimin getirileri ve bunlardan elde edilen verimler de büyük önem taşımaktadır.

Elde edilen ürünlerin kalite ve veriminin artırılması, bu ürünlerin uygun ortamlarda ve doğru koşullarda depolanması, doğru zamanda işlenmesi ve değerlendirilmesi/pazarlanması da tarımın ilgilendiği konulardır. Dolayısıyla tarım sadece bir sektör olarak değil, bir bilim dalı olarak da temsil edilebilir. Bitkisel ve hayvansal nitelikteki tüm doğal kaynakları ekonomik değerde insan gıdasına dönüştürmek ve bu üretimi en iyi koşullarda geliştirmek ve sürdürmek için yürütülen süreçlerin bütünüdür. Tarımda girişimcilik, bilgi kadar kesin bir yönetim stratejisi gerektirdiği için büyük önem taşımaktadır.

Tarımda Girişimcilik Nedir?

İnsanlık tarihinde yaşamın en eski temellerinden biri olan tarım ve hayvancılığın, yüzyıllar boyunca toplumsal hayatta ve ekonomideki durumunun değişip geliştiği söylenebilir. Her dönem şekli değişse de tarımsal üretimin günümüze kadar varlığını ve önemini koruduğu göz ardı edilemez. Ne kadar farklı  iş ortamları olsa da her işte olduğu gibi tarımda da ham madde, yetiştirme araç- gereçler ve ekonomik önemi ne kadar önemliyse, girişimcilerin de yeri önemlidir.

İş dünyası geliştikçe girişimcilik ve girişimcilik yöntemleri de gelişti. Girişimcilik tüm iş alanlarında yüksek önceliğe sahiptir. Çünkü bir siparişin gerçekleşmesi için gerekli tüm unsurlar bir araya geldiğinde ve bu üretim süreci işlerken, girişimciler bunu planlamak ve gerekli sorumluluğu üstlenmek zorundadır. Girişimciliğin güzel bir örneği ile yürütülen bir üretim sürecinde süreklilik, disiplin, yenilik ve gelişme vardır. 

Antalya'da Tarım Nasıl?

Antalya şehrin bulunduğu konumdan, tarım açısı potansiyeli açısından Türkiye tarımında önemli bir yerde bulunmaktadır. İl, Türkiye'nin ekilebilir ve ekilebilir arazisinin %1,6’sına sahiptir. Ancak ilin tarımsal üretim değerine katkısı (%4,3) daha yüksektir. Son beş yılda kentin hızlı gelişimine paralel bir süreç geçiren tarım sektörü, kendi yapısında köklü değişimlere uğramıştır. 1997 değerleri ile ticaretin il GSYİH' sına katkısı tarım için yüzde 3,2, sanayi sektörü için yüzde 5,6'dır. Yoğun tarımın yapıldığı bölgede üretim gelirinin yanı sıra istihdam yaratmak da oldukça önemlidir.

İlin tarımsal üretim yapısı; Üretimde ve piyasaya yönelik üretimde çeşitlilik açısından kendine dikkat çeken Antalya ili ülkemizde en önemli narenciye üreten illerden biridir ve portakal üretiminde 0'lık pay ile ilk sırada yer almaktadır. Öte yandan cam sera alanının Türkiye'de, plastik sera alanının P'si Antalya'dadır. Burada da Antalya ili dış pazar için kesme çiçek üretimine katılımı ile merkezdir. Buğday ve pamuk ürünleri, Antalya bölgesinin tarımsal üretim desenine yıllardır hâkimdir. Ancak son yıllarda pamuk üretimi önemli ölçüde azaldı.