pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği Nedi? Rehabilitasyon Desteği Nasıl Alınır?

7 October 2021 Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği Nedi? Rehabilitasyon Desteği Nasıl Alınır?

Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği

Devlet zeytin yetiştiren üreticiler için birçok destek sağlamaktadır. Bu ödemelerden yararlanmak isteyenlerin geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği için başvurması gerekmektedir. Ziraat ve Orman Bakanlığı, zeytin ile uğraşan üreticiler için mazot ve gübre desteği, zararlılar için biyolojik mücadele, fark ödemesi, organik ziraat uygulamaları, geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyon desteği, iyi ziraat tarım uygulamaları için ödemelerde bulunmaktadır. Bunun yanında Ziraat Bakanlığı zeytin üreticilerine ekstradan ödeme yapmaktadır. Zeytin üreticilerinin bu destekten yararlanabilmesi için verilen tarihlerde ilgili yere başvurmaları gerekmektedir.

Desteklerin ödemeleri geçen yıl yapılmış olmakla beraber bu yılda ödemeleri yapılacaktır. Ziraat Bakanlığı tarafından geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği verilmektedir. Desteklerde ödeme tutarı her bin metre kare başına göre ayarlanmaktadır. Destekten yararlanmak isteyen zeytin üreticilerinin ziraatçı kayıt sisteminde ismi geçmesi gerekmektedir. İstenen şart ise bin metre karede minimum 8 zeytin ağacı bulunmasıdır.

Zeytin üreticilerine, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından destekler bulunmaktadır. Bu kurumda desteklenen alanlar arasında bitkisel ürün üretimi de yer almaktadır. Kurumun verdiği desteklerden yararlanmak isteyen zeytin üreticilerinin başvurma şartlarını yerine getiriyor olması gerekmektedir.  Verilen tarihlerde de başvurmaları gerekmektedir. Diğer bir kural ise desteklerden yararlanmak isteyen zeytin üreticilerinin belirtilen şehirlerde bulunmasıdır. Bu şehirler sırasıyla; Denizli, Afyonkarahisar, Çorum, Ağrı, Çankırı, Aksaray, Çanakkale, Amasya, Bursa, Ankara, Burdur, Ardahan, Balıkesir, Aydın, Malatya, Diyarbakır, Kütahya, Elâzığ, Konya, Erzincan, Kastamonu, Erzurum, Kars, Giresun, Karaman, Kahramanmaraş, Hatay, Isparta, Manisa, Yozgat, Mardin, Van, Mersin, Uşak, Muş, Trabzon, Nevşehir, Tokat, Ordu, Şanlıurfa, Samsun, Sivas'tır. Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği toplam 42 ilde verilmektedir. Bu illerden birinde bulunmayanlar destekten yararlanamazlar.

Desteklerde ödenecek para miktarı her yıl resmî gazete de belirtilmektedir. Verilen her destekte aranan şartlar tamamen farklı olabilmektedir. Tek ortak koşulları ise zeytin üreticilerinin, ziraatçı kayıt sisteminde isimlerinin olması gerektiğidir. Zeytin üreticilerin bu desteklerden yararlanabilmesi için bin metrekarelik alanda sekiz zeytin ağacı bulunması gerekmektedir. Bunun yanında bu destek biyolojik mücadele için de ödeme yapmaktadır.

Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği İçin Gereken Koşullar Nelerdir?

Resmî gazetede belirtildiğine göre geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği için gereken koşullar şöyle sıralanabilir;

  • Desteklemeye başvuran zeytin üreticileri bildiride yazıldığı gibi 1/5’i olan ağaçlarda budama yapılmış olduğunu gösterilmelidir. Bu sayede üreticiler budama için destek ödemesi alabileceklerdir.
  • Bu destekten yararlanmak isteyen zeytin üreticilerinin isimlerinin ziraatçı kayıtlarda bulunması gerekmektedir. Bununla beraber budama gerekmeden destek almak isteyen zeytin üreticilerinin İl ve İlçe Ziraat Müdürlüğüne talep formu ile başvurarak gerekli incelemeleri yaptırmaları gerekmektedir.
  • Gençleştirme budamasının gerçekleştirilmesi için zeytinlik alanın minimum beş bin metrekare olması gerekmektedir.
  • Ödenek için yapılmış olan gençleştirme budaması için ön incelemelerin yapılması sonucunda ödenek tutarı belirlenecektir.
  • Son olarak bu destekten faydalanmak isteyen üreticilerin minimum bir dekarında 8 ağaç bulundurması şarttır.

Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyon desteği için başvurularda zeytin üreticilerin yanlarında gerekli evrakları getirmeleri beklenmektedir. Başvuru tarihleri sona erdikten sonra başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir.

Zeytin Üreticilerine Biyolojik Mücadele Desteği

Bu destekte birçok ödeme yapılmaktadır. Açık alanlarda üretim yapanlar ile seralarda üretim yapanlarda ödeme tutarlarında farklılıklar olmaktadır. Resmî gazeteden gelen bildirime göre ödenen tutarlara zam gelmiştir. Zeytin üreticileri bu destekten yararlanabilmesi için en az kırk dekarlık alana zeytin sineğine karşı biyolojik mücadele uygulandığı belirten evraklarla başvurması gerekmektedir.

Ek olarak biyolojik mücadele desteğinin yanında bir de Türkiye Ziraat Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Uygun Fark Ödemesi Desteği verilmektedir. Bu destek ile zeytin sıkma uygulamaları yapılmaktadır.