pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Holstein Nedir? Holstein Türü İneklerin Süt Verimi.

20 October 2021 Holstein Nedir? Holstein Türü İneklerin Süt Verimi.

Holstein Nedir?

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği günümüzde çok önemli bir yere sahiptir. Pek çok ırk yetiştiriciliği yapılır. Irk seçimi yapılırken de verimli olacak ve maddi geliri yüksek olacak ırklar tercih edilir. Geçim kaynağı sadece hayvancılık olan insanlar için çok önemlidir. Holstein ırkı da hem dünyada hem de ülkemizde en çok yetiştirilen sığır ırklarından biridir. Dünya da dağılımı birçok bölgeye yayılmıştır. Özelikle Hollanda ve Kuzey Almanya' da ciddi oranda yetiştirilir. Holstein ırkını görünümü bakımından diğer ırklardan ayırmak mümkündür. Holstein ile ilgili tüm detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Holstein Görünümü Nasıldır?

Holstein Görünümü oldukça güzeldir m rengi genelde siyah beyaz ve kırmızı beyaz şeklindedir. Ülkemizde genel olarak, siyah beyaz ırkını çok fazla görmek mümkündür. Erkekleri ve dişilerin de boynuz vardır. Bu hayvanlar verim bakımından da çok fazla iyidir. Ne yönde yetiştiriciliği yapılıyorsa o yönde beslenme özelliği vardır. Yani et ve süt yönlü ağırlıklı beslenme yapılır. Daha çok süt verimi yüksekliği ile ön planda olan bir ırktır. Bundan dolayı süt yönü ağırlıklı beslenir. Laktasyon dönemi ele alındığında süt verimi çok yüksektir. 5000-8000 litre arasında değişiklik gösterir.

Özel bir ıslah yöntemi kullanılmış ve seçim yapılmış ise bu süt verim oranı 10.000 litreye kadar çıkabilir. Cidago yüksekliği olarak, 140-155 arasında değişiklik gösterir. Eğer iyi bir bakım yapılır ve kaliteli yemler kullanılırsa, her gün ağırlık artışında yükselme olur m 800-1200 Gr arasında değişir. Sütündeki yağ miktarı da zengindir. %3-4 arasında değişir. Canlı olarak ağırlığı genel olarak bakıldığında 1000 kg kadardır.

Sütü protein bakımından oldukça zengindir. İçerisinde birçok vitamin ve mineral bulunur. Siyah beyaz olan buzağılar, çok hızlı büyüme özelliğine sahiptirler. Bundan dolayı da buzağı eti üretiminde tercih edilirler. Bu amaç için toplanan ve beslenen buzağılar, belirli bir yaş ve kiloya geldikleri zaman, kasaba verilirler. Besi de olan hayvanların günlük kilo artışı iyi bir seviyededir. Bu yüzden dünyanın her yerinde çok fazla tercih edilirler.

Holstein Süt Üretimi Miktarı Ne kadardır?

Holstein ırkı günlük süt verim miktarı açısından çok iyidir. Gelişmiş bir ırktır ve bütün dünyada kabul görmüştür. Her bir Holstein ineği, günlük 30 litre aylık 900 litre ve laktasyon döneminde ise 9 tona yakın, ciddi bir rakamda süt verebilir.

Holstein İneği Ne Kadar Yem Yer?

Holstein ineğinden verim alınması için beslenmesi ve iyi bakılması çok önemlidir. Yoksa iyi bir verim alınamaz. Günlük yen verme oranı ve su tüketimi de önemlidir. Bir Holstein cinsinin yaklaşık olarak günlük tüketeceği yem miktarı yaklaşık olarak, canlı ağırlığının %3-4 kadardır.  Her gün verilen miktarın 30 kg aşamasına özen gösterilmelidir. Bir de bilindiği üzere kesif yem miktarı vardır. Bu da ağırlığının %2’ si kadardır.

 İnekler doğduktan sonra laktasyon dönemi yaklaşık olarak, 1 yıla yakındır. Holstein tüm dünyaya yayılmış olan önemli bir ırktır. Tüm dünyaya da Hollanda başta olmak üzere, arkasından, Kuzey Almanya’ dan yayılmıştır. En çok Hollanda’da yetiştirilir. ABD ve Kanada' da  yetişme oranı yüksektir. Ülkemizde ise neredeyse pek çok yer de yetişir. Bütün bölgelere dağılmıştır. İlk olarak Ege Bölgesi başı çeker. Ardından da Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olan bir cinstir.

Holstein Fiyatları

Hayvancılık hem tüm dünyada hem de ülkemizde çok yaygın olarak yapılan bir meslektir. Hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılık yapılır. Küçükbaş hayvancılık gelir bakımından çok yüksek getirisi olan bir sektör değildir. Ülkenin nerdeyse her bölgesinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılır. Çoğu kişinin tek gelir kaynağı budur. Bu yüzden iyi bir büyükbaş cinsi seçmeye önem verilmesi gerekir. Bu cinslerin başında Holstein gelir.

Hem et hem de süt bakımından oldukça verimli bir hayvandır. Bazı kişiler buzağı bakımından besler ve yeterli süreye ulaşınca et üretimi için satar. Bazı kişiler Holstein cinsini süt ve süt ürünleri için yetiştirir. Oldukça yaygın bir şekilde beslenir. Bu yüzden fiyatları biraz yüksektir. Fiyatları belirleyen etkenler çoktur. Bunların başında hayvanın yaşına girmiş olup olmadığı, ayrıca kilosu gibi detaylar fiyat konusunda önemlidir.