pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye'de Yetişen Bakliyatlar Nelerdir?

18 October 2021 Türkiye'de Yetişen Bakliyatlar Nelerdir?

Türkiye'de Yetişen Bakliyatlar Nelerdir?

Ülkemizin Anadolu toprakları, Hayvancılık ve tarım sektöründe dünya genelinde neredeyse ilk sıralarda yer alır. Bereketli ve verimli toprakları, uygun iklim koşulları sayesinde bol çeşitliliğe sahiptir. Bu nedenle ülkemizde yetişen birçok ürün hem Türkiye'nin hem de dünyanın diğer ülkelerinde yaşayan insanların gıda ihtiyacını yeterince karşılar. Bulunduğu coğrafi konum sebebi ile birçok iklim görülür. Bu nedenle ülkemizin hemen hemen her bölgesinde farklı ürünler yetişir. Buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, fındık, çeşitli meyve ve sebzeler, bakliyatlar gibi temel gıda ürünlerin her biri ülkemizin farklı kesimlerinde bolca yetişir. Ülkemizdeki tarım ürünleri ve bakliyatlar sofralarımızda yer alırken aynı zamanda ekonomimize de katkı sağlamaktadır.

Ege Bölgesinde Yetişen Bakliyat Çeşitleri

Oldukça sıcak bir iklime sahip olan ege bölgesinde yetişen baklagiller, genellikle nohut ve bezelyedir. Bezelye, iklim şartları uygun olduğu için kasım ayından mayıs ayına kadar ekimi yapılabilir. 3-4 ay gibi kısa bir sürede meyve veren bezelye kurutularak kış mevsimlerinde de tüketilebilir. Nohut ise daha çok iç ege bölgesinde yetişir. Mart ve Mayıs aralığında ekimi yapılan nohut, yaz mevsiminde meyve verir. Nohutta bezelye gibi kurutulur. Ege bölgesinde yetişen ve kurutularak baklagiller elde edilen diğer ürünler arasında bakla, bamya, börülce, fasulye, barbunya, kabak çekirdeği gibi ürünlerde mevcuttur. Bunların yanı sıra ege bölgesinde meyve ve sebzede bolca yetişir.

İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Bakliyat Ürünleri

Ülkemizde kurak bir iklime sahip olan İç Anadolu bölgesinde yetişen en temel ürün tahıldan sonra yeşil mercimektir. Mercimek yetişirken yağış, olgunlaşırken ise kuru ve sıcak bir iklimde yetişir. Yeşil mercimek şubat ve mart aylarında ekilir ve yaz aylarında hasattı yapılır. İç Anadolu buğdayın en çok ekimi yapılan bölgedir. Yeşil mercimek ve buğdaydan sonra şeker pancarı, kuru fasulye, pirinç ve barbunyada İç Anadolu bölgesinin Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesine yakın kesimlerinde yetişen diğer ürünleridir. Ayrıca ülkemizde ve yurt dışına ihraç edilen bulgurun büyük bir kısmı da İç Anadolu bölgesinde yetişen en önemli tarım ürünüdür.

Akdeniz Bölgesinde Yetişen Bakliyat Ürünleri

Türkiye'nin en sıcak iklimine sahip olan Akdeniz bölgesi Türkiye'nin en çok ekim yapılan ve bol çeşitliliğe sahip olan bölgesidir. Sıcak ikliminden dolayı daha çok meyve ve sebze yetiştiriciliği yapılan Akdeniz bölgesinde, tütün, zeytin, pamuk gibi tarımsal ürünlerinin yanı sıra bakliyat ürünleri de yetiştirilir. Soya fasulyesinin en fazla üretildiği bölge Akdeniz bölgesidir. Nisan ayında ekimi yapılan soya fasulyesi, ekimi yapıldıktan 4 ila 5 ay sonra hasatı yapılır. Akdeniz bölgesinde yetişen bir diğer ürün ise ye fıstığıdır. Mayıs aylarında ekimi yapılan yer fıstığının hasadı eylül aylarında yapılır. Zeytin, pamuk ve tütün de Akdeniz bölgesinin başlıca yetişen ürünlerindendir.

Karadeniz Bölgesinde Yetişen Bakliyat Ürünleri

Türkiye'nin en çok yağış alan bölgesi olarak bilinen Karadeniz bölgesinde iklimi nedeni ile çay üretimi ilk sırada gelir. İç Anadolu bölgesi ile olan sınır bölgelerinde ise tahıl yetiştiriciliği daha çok görülür. Batı Karadeniz bölgesinde kenevir yetiştiriciliği ilk sırada yer alırken orta ve doğu Karadeniz bölgelerinde ise fındık üretimi oldukça yaygındır. Bakliyat ürünlerinde en fazla mısır, fasulye, mercimek, üretimi yapılır. İç kesimlerinde ise soya fasulyesi üretilir. En çok yağış alan kıyı kesimlerinde çay ve fındık yer alırken, mısır ise bölgenin tüm kıyısı boyunca yetiştirildiği görülür. Orta Karadeniz kesiminde tütün üretimi yapılırken biraz daha iç kesimlerinde mercimek üretimi yapılır.

Diğer Bölgeler de Yetişen Bakliyat Ürünleri

Ege Karadeniz ve İç Anadolu bölgesine yakın iklimi olan Marmara bölgesinde yetişen bakliyat ürünleri sırası ile buğday ve ayçiçeğinden sonra pirinçtir. Mısır üretimi de görülen bölgede tütün ve şekerpancarı da oldukça yaygındır. Doğu Anadolu bölgesinin sert iklimi sebebi ile çok fazla bakliyat üretimine elverişli değildir daha çok buğday gibi tahıl ürünlerinin üretimi yapılır. Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise, buğday, arpa, pamukun yanı sıra, kuraklığa dayanıklı olan kırmızı mercimek üretimi yapılır. Susam ise bu bölgenin en önemli ürünlerinden biridir. Son yıllarda sulama sisteminin gelişmesi ile tütün, zeytin, sebze ve meyve üretiminin yanında Antep fıstığı da bölge için büyük öneme sahip ürünlerinden biridir.