pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de Yetişen Fındık Türleri Nelerdir?

18 October 2021 Türkiye’de Yetişen Fındık Türleri Nelerdir?

Karadeniz Bölgesi'nin en önemli besin kaynaklarından biri olan fındık, bölgeye ve yetiştiği kaynağa göre farklılık göstermektedir. Her fındığın bir farklılığı, farklı bir tadı bulunmaktadır. Bu fındık türleri ise uzmanlar tarafından sınıflandırılmıştır. Fındıklar yuvarlak, sivri ve badem fındık çeşitleri olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır.

Yuvarlak Fındık Çeşitleri 

  • Tombul Fındık 

Tombul Fındık adı verilen fındık çeşidi ülkemizin Karadeniz bölgesinde en çok yetişen ve toplum tarafından en çok bilinen fındık türüdür. Bu fındık türü daha çok Giresun'da yetişir ve hemen hemen her yıl bu fındıktan verim alabilmek mümkündür. Tombul fındık adı verilen fındık çeşidinin kabuğu açık kahverengidir, kabuğu oldukça parlak gözükür. Kabuğu kolayca parçalanma eğilimindedir ve bu fındık türü genel olarak yuvarlaktır. Uç kısımlara gidildiğinde bir sivrilme görülür. 

  • Palaz Fındık

Palaz Fındık ise en çok Ordu'da yetişen bir fındık türüdür. İçerisinde bulunan fındık, tombul fındık türüne oranla daha iridir. Bu fındık türü elips şeklindedir ve oldukça basık bir biçimdedir. Kabuk rengi ise oldukça koyu ve donuk bir kahverengidir. Diğer fındıklara oranla daha erken bir şekilde uyanır. İlkbahar gibi ortaya çıkan bu fındık türü bu yüzden olağan don olaylarından oldukça fazla etkilenir. 

  • Foşa Fındığı 

İri olan Foşa Fındığı genellikle Trabzon bölgesinde yetişir. Kabuğu orta sertliktedir, kırılması öyle kolay değildir. Bu fındık çeşidinin kabuk rengi ise kızıl ile kahverengi gösterişli bir kabuktur. İçerisinde oluşan fındığın zarları kahverengi var damarlıdır. Fındığın içi ise fildişi rengindedir. 

  • Çakıldak Fındık 

Ordu taraflarında yetişen ve daha çok "Delisava" adıyla ünlenmiş olan bu fındık çeşidi üretimi çok fazla yapılan fındık çeşitlerinden biridir. Diğer fındık çeşitlerine göre oldukça geç bir şekilde kendini gösterir, bu durumda da diğer fındık çeşitlerine göre don olaylarından daha az etkilenir. Bu fındık türü her şekilde yetişebilmektedir. Her toprağa ve her iklime uyum sağlayabilir, bu yüzden de çok fazla yetiştirilen fındık türleri arasında yerini almıştır. Diğer çeşitlere göre çok açık bir kahverengi kabuk rengine sahiptir. İçerisinde bulunan fındığın içi ise fildişi rengindedir. 

  • Kalınkara Fındık 

Ömrü oldukça kısa olan ama bunun tam tersi olarak oldukça fazla verim alınabilen bir fındık çeşididir. Her fındığın yetişmediği yerde bile Kalınkara Fındık yetiştirebilmeniz mümkündür. Bu fındık çeşidinin kabuğu kirli kahverengidir ve oldukça mattır. Oldukça fazla verim alınabilen bir fındık çeşidi olduğu için her bahçenin vazgeçilmezi olmuştur.

  • Kargalak Fındık

Kargalak Fındık daha çok Trabzon ve Hopa gibi yerlerde yetişmektedir. Oldukça az bir şekilde yetiştirilir, kolay kolay bulunmaz. Kabuğu oldukça serttir.

  • Kan Fındığı 

Kan Fındığı, genel olarak Trabzon bölgesinde yetiştirilmektedir ve oldukça lezzetlidir. Bu fındığın kabuğu koyu kırmızı ve kahverengi arası bir renktedir.

  • Uzunmusa Fındığı

Uzunmusa Fındığı, Ordu' da yetiştirilir. Oldukça iridir ve ince kabukludur.

Sivri Fındık Çeşitleri

  • Sivri Fındık

 Karadeniz bölgesinin her yerinde görebileceğiniz bir fındık çeşididir. Basık halde bulunan bu fındık çeşidi sivri uçludur. 

  • İncekara Fındık 

 Zor ve zayıf olan toprak çeşitlerinde bile yetişmeye elverişli bir fındıktır. Kabuğu koyu renktedir ve oldukça incedir. 

  • Kuş Fındık 

 Bu fındık sivri fındık ile aynı şekle ve görünüme sahiptir. Adının farklı olmasının sebebi ise ince kabuğu sayesinde kuşlar tarafından kolayca kırılabilmesidir. 

Badem Fındık Çeşitleri 

  • Yuvarlak Badem Fındık

 Kolay kırılabilen ipince bir kabuğa sahip olan bu fındık çeşidinin içerisinde yer alan fındık oldukça iri bir fındıktır. 

  • Yassı Badem Fındık 

 Uzun bir görünümü bulunan fındık çeşididir ve oldukça az bir verime sahiptir. Bu fındık çeşidinin kabuğu parlak ve kahverengidir. İçerisinde bulunan fındık ise aynı kabuk gibi uzun bir formdadır. Diğer fındık çeşitlerine nazaran bu fındık türü uzun ve basıktır.

  • Değirmendere Fındık 

 Özel bir yerde yetişmektedir. İzmit'te ve Değirmendere ilçesini taraflarında Marmara Bölgesi'nde yetişen bir fındık türüdür. Diğer fındık çeşitlerinin aksine oldukça kalın bir kabuğa sahiptir. Değirmendere fındığı özel olarak taze tüketilmelidir. Bu durum da onu diğer fındık çeşitlerinden ayırmaktadır. Oldukça iri bir fındık türü olan Değirmendere fındığı, diğer fındık çeşitlerine nazaran daha lezzetlidir.