pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Ayçiçeği Küspesi Nedir? Ayçiçeği Küspesi Fiyatları Ne Kadar?

6 April 2021 Ayçiçeği Küspesi Nedir? Ayçiçeği Küspesi Fiyatları Ne Kadar?

Hayvancılığa yeni başlamış kişilerin ilk defa duyduklarında akıllarında oluşan sorunun “ayçiçeği küspesi nedir” olduğunu biliyoruz. Bu nedenle akıllarda soru işareti bırakmamak için bu yazımızda sizlere ayçiçeği küspesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Ayçiçeği küspesi, ayçiçeği tohumunun yağı çıkarıldıktan sonra kalan kısmının öğütülmesiyle oluşan posaya denir. Geviş getiren hayvanlar tadını çok sevdikleri için hayvancılıkta yem olarak kullanılmaktadır. Ayçiçeği küspesi iki gruba ayrılmaktadır. İki grubu ayırırken baz alınan nokta ise ayçiçeği küspesinin kabuğunun azlığı veya çokluğudur. Kabuksuz olan grubun protein oranı %40 ve üzerinde, selüloz oranı ise %15’tir. Kabuklu olan grubun ise protein oranı yaklaşık olarak %15, selüloz oranı ise %38’e kadar çıkabilmektedir. Selüloz, protein ve enerji kaynağı olan ayçiçeği küspesi, süt ve besicilik işleriyle uğraşan çiftçilerimiz için iyi bir besin kaynağıdır. Ayçiçeği küspesi fiyatları tercih edilmesinde etkilidir.

Ayçiçeği Küspesi Hangi Alanda Kullanılır?

Kullanım alanları ve hayvanlara sağladığı katkılar nedeniyle kullanılan ayçiçeği küspesi hangi alanda kullanılır? Verim sağlar mı? merak edilmektedir.

Ayçiçeği küspesi, sadece süt ve besicilik işleriyle uğraşan kişiler için değil, tavukçuluk işiyle uğraşanlarında kullanabileceği bir yemdir. Keza ayçiçeği küspesinin tavuklarda yem olarak kullanılmasının, tavuklardan alınan yumurtaların verimini yükselttiği bilinmektedir.

Ayçiçeği küspelerinde fosfor kabuk ile doğru orantılı olarak bulunur. Yani ayçiçeği küspesinde ne kadar fazla kabuk varsa o kadar çok fosfor, ne kadar az kabuk varsa da o kadar az fosfor bulunmaktadır. Ayçiçeği küspesi fiyatları da kaliteye göre değişmektedir. Bu nedenle kabuklu ayçiçeği küspeleri kanatlı hayvan yemi olarak kullanılamamaktadır. Ayrıca küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar, kabuklu küspeleri tüketirken çok fazla enerji harcamaktadırlar. Peki, bu kadar işlevsel bir yem olan ayçiçeği küspesi fiyatları ne kadar?

Ayçiçeği Küspesinin Fiyatları Ne Kadar?

Havyancılıkta büyük önem taşıyan ve sıklıkla karma yem olarak kullanılan ayçiçeği küspesinin fiyatları ne kadar? Farklı paketleme gruplarına göre değişiklik gösteren ayçiçeği küspesi fiyatları, satıcıya göre de değişiklik gösterebilmektedir. Küspe genellikle hayvancılık yapılan kişilerce ton olarak alınmaktadır. Ayçiçeği küspesi 2021 fiyatları için tam olarak fiyat veremez isek de ortalama olarak fiyat vermek gerekirse tonu 2300 - 2500 TL arasında değişmektedir. Ayçiçeği küspesini, kendi üretimlerimiz yetersiz kaldığı için ithal etmekteyiz. Bu nedenle bazı firmaların ayçiçeği küspesini dolar üzerinden sattığı gözlemlenmektedir.