pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Eylül Ayında Hangi Tarım Ürünleri Yetişir? Eylül Ayında Yetişen tarım ürünleri.

4 October 2021 Eylül Ayında Hangi Tarım Ürünleri Yetişir? Eylül Ayında Yetişen tarım ürünleri.

Eylül Ayında Hangi Tarım Ürünleri Yetişir

Tarım; faydalı ve tüketilmesi zorunlu olan ürünlerin toprağın ekilme ve dikilme işlemi sonrasında ürünün elde edilmesi sürecine verilen addır. Tarım ürünleri yetiştirmek son günlerde büyük önem kazanmıştır. Tarım için yapılan faaliyetler yıl içerisinde değişiklikler göstermektedir. Doğru tarım ürünü doğru zamanda yetiştirildiğinde verim artmaktadır. Verimin fazla olması pek çok ihtiyaç alanının da karşılanmasına sebep olmaktadır. Beslenme, ekonomik faaliyetler, giyinme, sağlık, barınma gibi alanlarda tarımın katkısı oldukça fazladır. Tüm bu ihtiyaç alanlarının karşılanması için doğru zamanlama içerisinde yetiştirilen ürünlerin önemi oldukça fazladır. Aylara göre yapılan ekim, dikim, sulama kuralları titizlikle uygulanmalıdır. Buna bağlı olarak sürecin sonucunda verimli bir hasat dönemi olması ile kazanç sağlanır. Eylül ayında yetiştirilecek tarım ürünleri ve tarım ürünleri yetiştirmek için gereken püf noktalarından bazıları şu şekilde ele alınabilir;

  1. Lahana: Damlama su sistemi ile ürünün nem ihtiyacı karşılanmalıdır. Nem sağlama işlemi kökten başlayarak yapılmalıdır.
  2. Ispanak: Düzleştirilmiş toprağa tohumlar yüksekten aralıklı şekilde serpilmelidir. Yağmurlama adı verilen sulama şekli ile sulandığında çok daha hızlı verim sağlanmaktadır.
  3. Pancar: Sürülmüş olan tarlaya 50-60 cm sıra araları olacak şekilde dikilir. Aynı sıradaki pancarların birbirine olan mesafesi ise 30-40 cm civarında olmalıdır.
  4. Tere: Tere tohumları ekildiğinde toprağa tırmıkla karıştırılmalı ve ekimin üzerinde bolca sulama sağlanmalıdır.
  5. Brokoli: Kolay ufalanan toprakta brokoli üretimi daha kolaydır.
  6. Pazı: İşlenen toprağa yerleştirilen pazı tohumu mutlaka naylon ile örtülerek çimlendirilme sağlanmalıdır.
  7. Marul: İyi havalandırılan ve derin sürülen toprak yapısına dikim yapılmalıdır. Büyüyen kısmın ucunun dışarıda kalması sağlanacak şekilde pozisyon verilerek dikim işlemi gerçekleştirilmelidir.

Eylül Ayında Tarım Ürünleri Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tarım ürünleri yetiştirmek için bulunulan bölgenin iklim koşulları doğru şekilde değerlendirilerek ekilecek ürün seçilmelidir. Ürünün çevresel, fiziksel şartlara uyumu ile birlikte tasarlanan verim ancak elde edilir. Herhangi bir ürünün imalat sürecinde toprak yapısı ve verimi zarar görmeyecek şekilde yetiştirilmelidir. Doğru bir toprak analizi yapılarak ürün ve toprağın uyumu belirlenmelidir. Doğru ürüne doğru sulama tekniği kullanılmalıdır. Su kaynakları tutumlu tavırlarla kullanılmalıdır. Atık sular kesinlikle tarım sulamalarında tercih edilmemelidir. Toprağın zarar görmemesi için doğru ve doğal gübre seçilmeli, geçerli ve kabul gören yöntemlerle ilaçlama ve gübreleme yapılmalıdır. Hasatlar hijyenik koşullarda yapılmalıdır. Üretici yeterli bir eğitim aldıktan sonra tarım ürünlerini yetiştirmeye başlamalıdır. Tarım ürünleri yetiştirmek birçok faktörün etkisi altındadır. Tarım ürünleri çevresel olduğu gibi beşerî faktörlerden de etkilenmektedir.

Tarımsal Faaliyetlerin Önemi

Tarımsal faaliyetler günümüzde yapay besin üretiminin artmasıyla birlikte önem kazanmış bir konudur. İnsanların bugünlerde ucuz ve sağlıksız besinleri tüketmek yerine doğal, katıksız, güvenilir besinleri tercih etme eğilimleri artmıştır. Bu nedenler tarımsal faaliyetler her zaman olduğundan daha fazla öne çıkmıştır. Beslenme ihtiyacını karşılamakla kalmayan tarımsal faaliyetler pek çok insan istihdamı sağladığı için oldukça önemli bir sektördür.

Hızlı nüfus artışı dünyanın her yerinde gözlemlenmektedir. Global nüfusun artışıyla beraber ortaya çıkan beslenme, işsizlik, hastalık vb. Sorunların çözümünde de tarım ürünleri yetiştirmek önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle ithalat ve ihracat boyutunda milli gelire fayda sağlamasından dolayı da sektörün önemi büyüktür. Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde tarımsal faaliyetler daha ön plandadır. Bunun sonucunda da ülkeler sermaye getirileri sayesinde kendi sanayi sektörlerine altyapı sermayesi sağlamaktadır. Aynı zamanda doğa koşullarına bağlı olması sebebiyle, taşıdığı riski fazla olan sektörlerden biri olan tarımda, zarara uğramamak için gerekli özveri ve çalışma sağlanmalıdır. Buna bağlı olarak titizlikle hammadde akışı, istihdam, beslenme ihtiyaçları sekteye uğramamalıdır.