pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Jersey İneği Nedir? Jersey Süt Verimi Ne Kadardır?

20 October 2021 Jersey İneği Nedir? Jersey Süt Verimi Ne Kadardır?

Jersey İneği Nedir?

Jersey İneği ilk defa 1958 yılında Karadeniz bölgesine getirilmiş olan bir ırktır. Görünüm açısından küçük olsa da fonksiyonel bakımdan çok önemli bir inektir. İsmini de anavatanı olan İngiltere' nın Jersey adasından almıştır. Küçük bir cüsseye sahip olduğu için, sıcak havalarda da yetiştirilmesi kolaydır.  Karadeniz bölgesinden sonra, en çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Bir mera hayvanı olduğu için, yemle beslenmeye ihtiyaç duymaz, bundan dolayı da yetiştirilme maliyeti son derece düşüktür.

Jersey İneğinin Süt Verimi Ne Kadardır?

İnek cinsleri içinde küçük bir yapısı olan Jersey İneği, süt verimi bakımından çok iyidir. Kilosu 300-350 olmasına rağmen, günlük ortalama olarak, 15-18 litre arasında süt verir. Diğerlerine göre verimi daha yüksektir. Bu yüzden hem dünyada hem de ülkemizde çok fazla talep vardır. Jersey İneğinin bu kadar fazla tercih edilmesinin nedeni sütünün çok faydalı olmasıdır.

Yağ ve protein oranı dengelidir. Sütün miktarı ne kadar fazla olursa vitamin oranı o kadar düşer fakat Jersey İneğin için bu durum geçerli değildir. Her zaman vitamin ve kalsiyum oranı yüksektir. Sütü, peynir ve tereyağı çok güzel olur. Aynı zamanda çok lezzetlidir. Süt ürünleri daha fazla tercih edilir. Karadeniz bölgesinde yaygın olarak, tereyağı yapılır ve sağlık açısından çok önemlidir. Yaklaşık olarak 5 litre bir Jersey İneği sütünden 2 kg yağlı inek peyniri el de edilir. Bu oranın diğer cinslerden bulunması neredeyse imkânsızdır.

Jersey İneği Özellikleri Nelerdir?

Jersey İneği özellikleri bakımından oldukça değerlidir. Sütü eşsiz bir protein kaynağıdır ve bu bakımdan da diğer ırklardan ayrılır. Başka özellikleri ile de ön plandadır. Her iklime ve ortama kolaylıkla adapte olabilir. Yetiştirilmesi kolaydır.   Sürü de uzun süre kalma özellikleri bulunur. Bu onun için dil veriminin de iyi olması gerekir. Uzun ömürlüdürler ve ömürleri boyunca çok kaliteli ve iyi miktarda süt verme özellikleri bulunur.  Bu bakımdan bakıldığında diğer ırkların bir adım önünde olduğu söylenebilir. Bu inekler ağırlık bakımından çok büyük değildir. Genel olarak 500-800 kg ağırlığında olurlar. Boğa cinsleri ise 800-900 kg ağırlığında gelir. Uysal ve sakin hayvanlardır. Bilindiği üzere boğalar hırçın bir mizaca sahiptir. Yaşları ilerledikçe de daha hırçın olabilirler.

 

Süt bakımından çok zengin olan bir ırktır. Jersey İneği sütü bilinen klasik hiç bir süte benzemez. Protein ve yağ oranı nerdeyse diğerlerinin iki katı oranındadır. Protein oranı %18, Yağ oranı ise %25’ dir. Kalsiyum miktarı da ciddi bir rakam yani %25 oranındadır. Bu ırkın olumlu olduğu kadar, olumsuz yönleri de vardır. Hastalıklara karşı bağışıklık oranları düşüktür. Özellikle doğum felci ve hipokalsemi hastalıkları sıklıkla görülür. Eğer doğru beslenir ve bakımları zamanında yapılırsa, bu tip sorunlar daha az ortaya çıkabilir. Jersey ırkı fiziksel özellikleri ile de ön plandadır. Ayakları genel de siyahtır ve oldukça dayanıklıdır. Vücutları diğer ırklara göre daha hafiftir ve bu yüzden ayaklarına az yük biner. Bundan dolayı da topallık sorunu da görülmez.

 

Boynuzları mevcuttur. Buzağı oldukları zaman, boynuzlar köreltilir. Tohumlama ya yaşını geçtikten sonra başlar. Annelik duyguları son derece gelişmiştir.  Mastitis görülmez.  Doğumları kolaydır. Yardım olmadan da doğum yapabilir.  Genel de 25-30 kg civarında doğar.

Jersey Dağılımı Nasıldır?

Jersey ineği ırkı genelde Fransa ve İngiltere' den dünyaya yayılım göstermiştir. Kanal Adaları’ da bu konuda önemli bir yere sahiptir. Jersey ve Guerseyn ırkı tüm dünya ve bu bölgeler için çok önemli bir yere sahiptir. Jersey ırkı ülkemizde bulunur fakat Guernsey ırkı maalesef getirilememiştir.  Jersey Karadeniz Bölgesi’ nde yetişir ve oraya adapte olmuş bir ırktır. Diğer bölgelerde de yetişmesi zor değildir.

Jersey İneği Fiyatları

Jersey İneği, inek cinsleri içinde oldukça fazla tercih edilir. Bu yüzden de fiyatı daha yüksektir. Süt verim oranı ve içerisinde ki vitaminler açısından çok değerli bir ırktır. Bundan dolayı da fiyatlar diğerlerine göre daha fazladır. Eğer hayvancılık mesleği yapıyorsanız, Jersey İneğinin maddi geliri oldukça yüksek olacaktır. Bu yüzden tercih edilmesi tavsiye edilen bir cinstir. Verimi yüksek olacaktır.