pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Kurbanlık Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir? Nasıl Kurbanlık Alınmalıdır?

20 April 2021 Kurbanlık Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir? Nasıl Kurbanlık Alınmalıdır?

Kurban Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kurban Bayramı, İslamiyet dünyasının Hicri takvimde yer alan Zilhicce ayının 10. gününden itibaren kutlanan 4 günlük dini bir bayramdır. Diğer taraftan da Mekke'de Hac görevinin yerine getirildiği vakittir.

Kurban Bayramı'nda kesilecek kurban seçerken nelere dikkat edilmeli, hangi kriterler göz önünde bulundurulmalı bilmek istiyorsanız, hazırladığımız bu yazıda kurbanlık seçimi konusu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kurban Bayramı Hazırlıkları

Henüz erken olsa da şimdiden Kurban Bayramı için hazırlıklar planlamaya başlandı. Bir taraftan ibadet gerçekleştirmek bir taraftan da kurbanlık seçimi konusunda titizlik sağlanmalıdır. Kurban bayramı hazırlıkları için çoğu kişi hazırlıklara başladı.

Hangi Hayvanlardan Kurban Olur?

Kurbanlık seçerken, bir taraftan da hangi hayvanlardan kurban olur sorusunun cevabını iyi bilmek gerekir. Kurbanlık seçimi için hangi hayvanların kurban olarak kesilmesi gerektiğini bilmek gerekir. Bu hayvanlar arasında küçükbaşlar arasında keçi, koyun, manda, sığır ve deve yer almaktadır. Bu hayvanlar dışındaki hayvanlardan, kurban olmamaktadır. Kısaca bahsetmek gerekirse; bu hayvan grupları içinde iki ayaklı hayvanlar bulunmamaktadır.

Kurbanlık Hayvanların Özellikleri

  • Kurbanlık hayvanların özellikleri arasında kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekmektedir. Bu yüzden kurbanlık olarak seçilecek hayvanlarda deve 5, manda ve sığır 2, keçi ve koyun 1 yaşını doldurmalıdır.
  • Kurban etmek üzere seçilecek hayvanın, organlarının tam olması, besili olması ve sağlıklı olması gerekmektedir.
  • Hasta, bitap düşmüş, zayıf, herhangi bir gözü kör, boynuzu kırık, dili, kuyruğu, memesi ya da kulakları kesik, dişlerinin çoğu dökük hayvanlar kurbanlık için seçilemez. Bu durum kurban edilecek hayvanın doğuştan böyle olması halinde sorun teşkil etmemektedir.
  • Kurban edilecek hayvanın kesim yerine gidemeyecek şekilde topal olması da kurban edilememesine yol açmaktadır.
  • 6 ayı doldurmuş olan koyun, 1 yaşını doldurmuş gibi gösterişli ve heybetli ise kurban edilebilir. Fakat bu durum, deve, keçi, sığır gibi kurbanlık hayvanlar için söz konusu değildir.
  • Gebe hayvanların kurbanlık olarak veya etlik olarak kesilmesi halinde, kurban ibadeti yerine getirilmiş sayılır. Fakat gebe hayvanların kesilmemesi daha uygun olacaktır.

Kurbanlık hayvan seçerken, anlatmış olduğumuz bu konuları dikkate alırsanız, doğru ve iyi bir kurbanlık seçimi yapabilirsiniz.