pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Pakdemirli, "Islah programı kapsamında soy kütüğü kaydı tutulan koyun keçi başına 100 lira, soy kütüğünden doğan damızlık koç-tekeleri kullanan yetiştiricilerimize koç, teke başına 500 lira destekleme ödemesi yapacağız." dedi.

6 January 2020 Pakdemirli, "Islah programı kapsamında soy kütüğü kaydı tutulan koyun keçi başına 100 lira, soy kütüğünden doğan damızlık koç-tekeleri kullanan yetiştiricilerimize koç, teke başına 500 lira destekleme ödemesi yapacağız." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Islah programı kapsamında soy kütüğü kaydı tutulan koyun keçi başına 100 lira, soy kütüğünden doğan damızlık koç-tekeleri kullanan yetiştiricilerimize koç, teke başına 500 lira destekleme ödemesi yapacağız." dedi.



Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) tarafından Antalya’da bir otelde gerçekleştirilen, "3. Tarım Orman Şurası Küçükbaş Hayvancılığın Güçlendirilmesi Eylem Planı Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, 2020'nin küçükbaş hayvancılıkta rekorlarla dolu bir yıl olacağını vurguladı. Ve 2020’ye dair umutlarının çok yüksek olduğunu belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığının, küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için önemli adımlar attığına dikkati çeken Pakdemirli, bu kapsamda hayvancılık sektörüne 33 milyar liralık hibe desteği sağlandığını kaydetti. 


Bakan pakdemirli 2019 yılında küçükbaş hayvan varlığını 50 milyon başa çıkarıldığını hatırlatarak,”Bunlarla yetinmedik, yetinmeyeceğiz. Zira dünyadaki ve ülkemizdeki nüfus artışına ve talebe bağlı olarak piyasadaki ihtiyaca göre kısa ve uzun vadeli planlamalar üzerinde de çalışıyoruz. Doğru politikalar ve organizasyonlarla 2023 yılına kadar inanıyorum ki küçükbaş hayvan varlığımızı nüfusumuz kadar artıracağız." Değerlendirmelerini sunduğu konuşmasında Orman alanlarının %53,1’inde büyükbaş be küçükbaş hayvanların planlı olarak otlatılmasını sağladıklarını bildirdi.

TÜDKİYEB olarak 3'üncü Tarım Orman Şurası'nda alınan kararları güçlendirmek amacıyla 5 yıllık eylem planı hazırladıklarını ifade eden Çelik, Türkiye'deki küçükbaş hayvan varlığının 5 yıl içinde nüfus başına en az bir koyun olacak şekilde artırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini bildirdi. 

Çelik, eylem planında, başta et ve süt olmak üzere küçükbaş hayvan ürünlerinin vatandaşlarca tüketiminin yaygınlaştırılmasının sağlanması ve yerli gen kaynaklarının gerçek verim düzeyinin ortaya konulması gibi önemli hedeflerin bulunduğu dile getirdi. 

"Eylem planı yol haritası niteliğinde"

Tarım Orman Şurası'nda alınan kararlara ilişkin eylem planı hazırlayan ilk sivil toplum kuruluşu olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Bu eylem planı, küçükbaş hayvancılık sektörü için bir milat niteliği taşıyacak, Türkiye'nin küçükbaş hayvancılığına ışık tutacak ve gelecek için bir yol haritası olacak. Bu planla, bu yıl 56 milyon küçükbaş hayvan sayısı hedefine ulaşmayı ve uzun vadede küçükbaş hayvan eti tüketimini artırmayı hedefliyoruz." 


Tarım ve hayvancılığına verilen desteklerin ve sağlanan kredi imkanlarının teşvik edici olduğunu ifade eden Çelik, toplantıların 9 Ocak'ta sona ereceğini ve 5 yıllık hedefleri içeren "Küçükbaş Hayvancılığın Güçlendirilmesi Eylem Planı"nı kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi. 

Çelik, 44 sayfadan oluşan eylem planını da Bakan Pakdemirli'ye takdim etti.