pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye'de Yetişen Biber Türleri Nelerdir?

18 October 2021 Türkiye'de Yetişen Biber Türleri Nelerdir?

Türkiye'de Yetişen Biber Türleri Nelerdir?

Anavatanı Amerika olan biber ve türleri, sıcak iklim koşullarında yetişiyor olmasından dolayı ülkemizin birçok bölgesinde birçok türü ile yetişmektedir. Dünya mutfağının vazgeçilmezi olan biber, birçok çeşidi ve farklı tüketme yöntemleri ile oldukça yaygındır. Bilinen yüzlerce biber türlerinden birçoğu ülkemizde mevcuttur. Turşusu, kurusu, salatası ve daha birçok yemeğe veren lezzeti ile biber Anadolu mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır.

İçeriğinde bulunan bol miktardaki  vitaminleri ile her yaştan her insan istediği miktarda tüketebilir. Ayrıca ilaç sanayiinde de kullanılan biber ve türleri özellikle c vitamini deposudur. İçerisinde bulunan karnosik asit sayesinde insanlarda hafızayı güçlendirirken, beynin işlevlerini tam ve düzenli olarak yerine getirmesini sağlar.

En Çok Tüketilen Yeşil Biber

Ülkemizde en çok Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen ve nisan aylarında ekimi yapılan biber ve türleri genellikle henüz yeşil haldeyken tüketilir. Ege ve Akdeniz bölgesinin yanında ülkemizin her bölgesinde biber kolaylıkla yetişir. Çarliston biber türleri ülkemizde en çok yetiştirilen biber çeşididir. Uzun, iri, sarı ya da yeşil renkli olan çarliston biber türü kış mevsimi için ipe dizilerek kurutulup tüketilmesi ile de bilinir. Kurutulduktan sonra kırmızı rengini alan çarliston biberinin ayrıca turşusu da yapılır. Çarliston biber türünden sonra sırayı alan sivri biber de çarlıston biber gibi uzun, narin, yeşil renkli tatlı ve acı türleri ile yer alır.

Ülkemizde Yetişen Kırmızı Biber Türleri

Konik ismi ile bilinen kırmızıbiberler ülkemizde daha çok salça yapımında kullanılır. Bunun yanı sıra kışlık konserve türlerinde közlenmiş turşu, sos gibi yemekler için de kullanılan kırmızıbiberler daha çok ege bölgesinde yetişir. Dolması da yapılan kırmızıbiberler kurutularak toz halinde de kullanılır. Domates biber türü olarak da bilinen yuvarlak domates şeklindeki kırmızıbiberler ise dolgun etli ve tatlıdır.

Daha çok yeşil ve sarı renkte olan domates biberleri kırmızı rengini almamış hali ile de tüketimi oldukça yaygındır. Turşusu, konservesi, kızartması, sosu yapılan kırmızıbiber türleri kış mevsimlerinde tüketmek için kurutularak da kullanılır. Ancak ülkemizde kırmızıbiber türleri daha çok salça yapımında kullanılır.

Yemeklik Ve Dolmalık Biberler

Yuvarlak ve tatlı olan dolmalık biberler, en çok ülkemizin güney bölgesinde yetişir. Hasatı yaz mevsimlerinde yapılan dolmalık biberler kurutulduğu takdirde kış mevsimlerinde de tüketilir. Ilıca biberi türü olarak bilinen yeşilbiberler ise acı olduğu için daha çok turşu yapımında ve kızardığında kurutularak kırmızı pul biber halinde tüketilir. Ülkemizde yetişen demre ismi ile bilinen ve tatlı olan yeşilbiber türü ise yemeklerde kullanılır ancak dalında uzun süre kaldığında tadı acılaşır.  Yemekler için salça yapımında kullanılan bir diğer tür ise menderes acı kıl biberidir. Uzun ve etli olan bu biber türü acı olmasının yanı sıra çok lezzetlidir.

Ülkemizde Yetişen Acı Biber Çeşitleri

Yeşil Arnavut ismi ile bilinen acı biber ülkemizde yetişen en acı biber türüdür. Ocak ayından Haziran ayına kadar ekimi yapılan yeşil Arnavut biberi kısa ve koyu yeşil renklidir. Tarlada yetiştiği gibi saksıda da yetişmesi kolay bir türdür. Yaz aylarında ve sonbaharında hasadı yapılan yeşil Arnavut biberi türünün en acı biberidir. Bilinen diğer acı biber ise sarı süs biberidir. Yeşil Arnavut biberi ile aynı özelliklere sahiptir, ancak rengi yeşil değil sarıdır. Kıl biber olarak bilinen ince kısa ve uzun türleri bulunan biber türü de genellikle turşu yapımında kullanılan acı biber türüdür. 

Türkiye'de Yetişen Az Bilinen Biber Türleri

Nohut biber ismi ile bilinen küçük kırmızı ve sarı renkte üretilen acı biber türü genellikle saksılarda süs olarak ekimi yapılsa da, ciddi anlamda tüketimi mevcuttur, ancak üretimi fazla yaygın değildir. Ülkemizde yetişen ama az bilinen biber türlerinden biride California biberidir. 6 farklı renkte türü bulunan California biberinin üretimi yaygın değildir. Peynir biberi ise çok lezzetli olup kırmızı renkte ve dolmalık biberlere benzeyen ancak daha küçük olan biber türüdür. Peynir biberi içine doldurulan peynir ile sofraları süslemesinden ismini alır. Tarlada yetişen peynir biberi saksıda da yetişebilmektedir. İsmi az duyulan bir diğer tür ise medusa biberidir. Yeşil, sarı ve kırmızı renkte olan medusa biber türü boyu küçük olup tadı ise acıdır.