pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Küspe Nedir? Küspe Çeşitleri Nelerdir?

6 April 2021 Küspe Nedir? Küspe Çeşitleri Nelerdir?

Muhtemelen çoğu kişinin ilk defa duyduğu ve duyulduğu anda akıllara küspe nedir? sorusunu getiren küspe kavramı; sözlük anlamıyla, yağı çıkarılan bitkisel tohumların arta kalan posasıdır. Küspe, küçük ve büyükbaş hayvancılıktan, balıkçılıkta kullanılan yemlere kadar çok geniş bir kullanım yelpazesine sahip bitki artığıdır. Genellikle gübre, hayvan yemi ya da yakacak olarak kullanılmaktadır.

Küspeler fazla miktarda selüloz içerdikleri için sindirmeleri zordur. Bu sebeple genellikle hayvanlara doğrudan değil de başka yemlerle karıştırılarak verilmesi daha doğru bir harekettir. Küspelerin satış fiyatları içeriğindeki protein ve selülozun yüzdelik oranlarına göre şekillenmektedir. Protein oranı yüksek, selüloz oranı düşük olan küspe satış fiyatı en yüksek olan ürünlerdir.

Küspe Çeşitleri

Küspeninçok fazla çeşidi bulunmaktadır. Ancak hayvan beslemede genellikle kullanılanküspe çeşitleri;soya küspesi, ayçiçeği küspesi, pamuk tohumu küspesi, keten tohumu küspesi, yer fıstığı küspesi, susam küspesi, fındık küspesi, kanola küspesi, haşhaş küspesive şeker pancarı küspesidir. Her küspe her hayvana verilmez. Bunun nedeni bazı hayvan gruplarında olumsuz etkiler yaratmasıdır. Sindirimi zor olduğu için kimi hayvan grubu bazı küspeleri sindiremez ve hayvanın telef olmasına sebep verebilir. Bu yüzden küspe kullanmadan önce mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. Bazı küspe çeşitlerinin detaylı incelemesini aşağıda bulabilirsiniz.

Soya Küspesi

Protein değerine en çok sahip olan küspe, soya küspesidir. Soya küspesi genellikle genç hayvanlarda ve kanatlılarda kullanılır. Kanatlı hayvan grubunda karma yem yaparken %40’a kadar oranlayarak soya küspesi dahil edebilirsiniz. Diğer hayvanlar için ise; süt inekleri için günde 2 kilogram, besi sığırları için günde 1 kilogram, at için günde 1 kilogram ve koyun için ise günde 300 gram soya küspesi kullanabilirsiniz.

Ayçiçeği Küspesi

Ayçiçeği küspesinin kalitesi genellikle içerdiği kabuk miktarına göre şekillenir. Kabuğu ayrılmamış tohumlardan elde edilen ayçiçeği küspesi besleyici değeri düşük olduğu için tercih edilmemektedir. Fosfor ve demir bakımından zengin bir küspe çeşididir. Ayçiçeği küspesi, hayvanlar tarafından sevilerek tüketilir. Kanatlı hayvan grubunda kabuklu ayçiçeği küspesi kullanılmaz. Bunun nedeni ise yumurta tavuklarında olumsuz etki yaratarak, klorogenik asitten kaynaklanan elde edilen yumurtalarda leke oluşmasıdır. Kabuksuz küspe yumurta tavuklarına karma yem yapılması ve %15 oranını aşmamak şartıyla verilebilir. Ayçiçeği küspesi, süt ineklerine günde 2 kilogram, besi sığırlarına günde 1 kilogram, koyunlara günde 250 gram ve süt ve besi sığırı karma yemlerine %30 oranında verilebilir.

Şeker Pancarı Küspesi

Enerjisi yüksek bir yem olan şeker pancarı küspesi, besin değeri de yüksek olan bir küspedir ve hayvanlar severek tüketir. Şeker pancarı küspesinin sindirimi kolay ve maliyeti düşüktür.  Hayvanlara kışın saman türleri kuru yemler verilmektedir. Şeker pancarı küspesi kışın hayvanlara verilmesi gereken yaş yem ihtiyacını karşılar. Ayrıca şeker pancarı küspesi hayvanlara zararı olmaması için çok iyi istiflenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde küflenecek olan şeker pancarı küspesinin besin değeri düşecek ve hayvan sağlığını olumsuz olarak etkileyecektir. Kullanılmadan önce bu küspeyi 5-6 kat su ile ıslatılmalıdır. Kullanılacak küspe miktarı hayvanların cinsine ve ırkına göre değişmektedir. Bununla birlikte süt ve besi ineklerine günde 20 kilogram ile 30 kilogram, düvelere 10 ile 12 kilogram, danalara5 ile 6 kilogram şeker pancarı küspesi verilebilmektedir. Buzağılara ise 4. aydan itibaren verilmeye başlanabilir.

Küspe Fiyatları

Her küspe türünün farklı fiyat skalası bulunmaktadır. Farklı boyutlarda paketlenen küspeler arasında bile fiyat farkı bulunmaktadır. Her üründe olduğu gibi alacağınız miktar yükseldikçe kilogram başına küspe fiyatları da düşmektedir. Bu fiyatlara erişebilmek için arama motorlarından herhangi birine “küspe fiyatları” yazarak istediğiniz küspe çeşidinin fiyatına erişebilirsiniz. Bu yazımızı hazırladığımız esnada 2021 küspe fiyatları hakkında bilgi vermek gerekirse; şeker pancarı paket küspesinin tonu ortalama 250-300 TL arasında, ayçiçeği küspesinin tonu ortalama 2500-2750TL arasında, pamuk küspesinin 50 kilogramı 180-250 TL arasında satılmaktadır.