pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Serik Hali, Serik Hal fiyatları. Serik Meyve Sebze Hali

18 August 2021 Serik Hali, Serik Hal fiyatları. Serik Meyve Sebze Hali

Antalya'nın bir ilçesi olan Serik'te doğal meyve ve sebze yetiştiriciliği faaliyetleri yürütülmektedir. Bu kapsamda yapılan tarımsal faaliyetler Tarım ve Köy işleri tarafından belirli süreçlerde yapılan denetimlerle kontrol altında tutulmaktadır. Tarım ve Köy işleri tarafından tarım yapan çiftçilere doğal ve organik tarımsal faaliyetler kapsamında eğitimler verilmektedir. Serik hal fiyatları yapılan organik tarım sebebiyle ürünün üretim koşulları ve üretim maliyetleri gibi detaylar hesaplanarak belirlenmektedir. Organik tarımda kullanılan malzemeler, üretim için gerekli olan maliyet hesapları, ürünlerin ambalajlanması ve piyasadaki diğer ürünlerin fiyatına bakılarak yapılan hesaplamalar kapsamında hal fiyatları oluşturulmaktadır. Hava koşulları ve toprağın verimi sayesinde dört mevsim ekim dikim yapılabilmesi mümkün olmaktadır. Serik'de üretilen organik sebze ve meyvelerin uzman kişiler tarafından ilaç kullanımı kontrolleri yapılmaktadır. Organik tarıma uygun olmayan koşullar tespit edildiğinde gereken önlemlerin alınması için çalışmalar başlatılmaktadır.

Hal Fiyatları

Serik hal fiyatları yapılan tarımsal faaliyetin özelliğine göre belirlenir. Organik tarım çiftçilerin uzun uğraşları ve emeklerinin ürünlerini vermektedir. Çiftçinin en büyük sorunu zorluklarla yaptığı tarımsal faaliyetlerin gerçek karşılığını alamamak olarak ortaya çıkmaktadır. Her geçen yıl mazot, tarımsal ürünler ve işçilik maliyetleri artmaktadır. Fakat buna karşılık olarak aynı artış haldeki sebze ve meyve fiyatlarına yansımaz. Günün koşullarında her gün halde fiyatlar internetten güncellenerek paylaşılmaktadır. Alıcılar bu fiyatları takip ederek alım yapmaktadırlar. Serik halinde en çok bulunan ürünler arasında domates yer alır. Domates üretimi için arılarla aşılama işlemi yapılır. Bombus arıları sayesinde aşılanan domateslerde organik, hormonsuz üretim yapılması sağlanmaktadır. Domatesler Suudi Arabistan, Dubai, Katar, Macaristan, Ukrayna, Belarus, Almanya, Moldovya, Bulgaristan, Hollanda gibi ülkelere ihraç edilmektedir.

Hal Sebze Fiyatları

Serik hal sebze fiyatları üretim koşulları ve işçilik maliyetlerinin hesaplanmasının sonucu olarak üretilen sebze veya meyveye göre farklılık göstermektedir. Serik hali cam sera ve plastik seralarla organik tarım yapılan alanlardır. Yaz ve kış en çok üretilen ürün domates olsa da aynı zamanda minyatür sebzelerin de üretimi yapılmaktadır. Mini havuç, mini ıspanak, mini kabak, mini salatalık, mini patlıcan, mini çeri, mini fasulye, mini roka ve mini soğan gibi birçok çeşit sebzenin organik ve hormonsuz üretimi ile hem ülkemize hem de dünya da birçok ülkeye ihracat yapılmaktadır.

Sebze Fiyatları

Zirai ilaçsız, hormonsuz ve organik olarak üretim yapmanın maliyeti sebze fiyatları hesaplanırken dikkate alınmaktadır. Ayrıca mini sebzeler çok rağbet gördüğü için bu konuda tarımsal faaliyetler de arttırılmıştır. Seracılıkta örtü altı olarak tabir edilen sistemle her mevsim doğal sebze üretimi yapılması mümkün olmaktadır. Serik halinde üretilenler arasında karpuz, avokado, serik armudu, salatalık, patlıcan, kabak, fasulye, buğday, mısır, pamuk, tarla ve yem bitkileri, çilek, narenciye ve nar yer alır. Bunlara ek olarak toplam 16 farklı çeşit biber üretimi de yapılmaktadır. Organik tarımla üretilen tüm sebze ve meyvelerin fiyatı her gün halde belirlenmektedir. Hal fiyatları belirlenirken ilçedeki komisyon görüşleri alınır ve bu kapsamda günlük fiyatlar oluşturulur. Fiyat belirlemesi yapılırken piyasa koşullarındaki fiyatlar da göz önünde bulundurulmaktadır. Ayrıca haldeki satıcılar belirlenen fiyatların dışında ücretlerle işlem yapamamaktadır.