pulluk.com bloga hoşgeldiniz!

Sektörden ve bizden haberlere buradan ulaşabilirsiniz.

Solucan Gübresi Nedir ? Faydaları Nelerdir ?

12 March 2020 Solucan Gübresi Nedir ? Faydaları Nelerdir ?

Solucan Gübresi Nedir?

Günümüzde tarıma karşı yaklaşım, yalnızca topraktan elde edilen mahsullerden faydalanarak ve çeşitli kimyasal maddeleri kullanmaktan sakınmadan üretim yapmaktan ziyade, doğaya zarar vermeden ondan yararlanabilme yeteneği olarak değerlendirilmektedir. Hastalık ve zararlıların kontrolü için hormon takviyeleri, pestisitler ve bitki besin maddeleri gibi kaliteyi ve mahsulü direkt olarak etkileyen maddeler kullanmaktan kaçınmak, doğaya verilen zararların önüne geçme konusunda büyük önem arz etmektedir. Toprakların verimliliği, içeriği, ne ekildiği ve bünyesinde bulunan canlılar ile yakından ilişkilidir. Toprağın barındırdığı ve ekosistemdeki görevi çok büyük olan canlı türlerinden biri de solucanlardır. Toprağın dengesini bozmadan sürekli iyileşmesini sağlayan solucanlar toprak verimliliği için büyük önem taşıyan canlılardır.

Solucan gübresi bir çeşit doğal organik gübredir. Solucanlar, toprağa atılan ve çürümeye başlayan bitki artıklarını, gece toprağın içinde açtıkları kanallara taşıyarak beslenirler. Beslenmeleri sonucunda dışkılarından humus oluşur ve oluşan bu humus toprak verimliliğinin artmasında önemli rol oynar. Bahçe toprağının 1 m2’ sinde ortalama 400 adet solucan bulunur ve bu solucanlar bir yılda 2,5 kg humus üretirler.

Solucan gübresi bulunan toprakta solucanlar, her zaman yeni kanallar açarak toprağın sürekli havalanmasını ve yağmur sularının birikmesini sağlarlar. Ayrıca toprağın su tutma kapasitesini arttırıp, toprakta yetişen bitkilerin zararlı bakterilere karşı direncini yükseltirler. Bunun yanı sıra tamamen doğal olan solucan gübresi bitkilere karşı toksik etki yapmaz ve bünyesinde yabancı ot tohumu barındırmaz; toprağın strüktürünü düzenlemeye de yardımcı olur.

Organik bileşenlerden oluşan solucan gübresi, toprak değerlerini iyileştirici etkisinin yanı sıra bitkilere besin maddeleri sağlama sebebiyle, organik yetiştiricilik yapılan bütün alanlarda uygulanması mümkün olan bir gübredir. Günümüzde ‘’biohumus’’ adı da verilen solucan gübresi, çiftlik gübresinin tam olarak yerini alamasa da seracılık yapılan yerlerde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kimyasal gübre ve ilaç kullanımının yasak olduğu organik tarım üretim alanları için çok önemli bir materyaldir. Sertifikalandırılmış organik gübre olarak, rahatlıkla hem meyve hem de sebze üretim alanlarında kullanılabilir. Gübre toprağa karıştığında, toprak bitki besin maddeleri yönünden zenginleşir ve verimliliği artar. Solucan gübresi ayrıca bitkinin büyüme hızını arttırır. Solucan gübresinin bitkisel üretim içinde sebze üretimi, çiçek yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği, peyzaj ve bağcılık gibi kullanım alanları vardır.

Solucan gübresi üretimi aktif organik maddeleri değerli bir toprak ıslah maddesi ve bitki besleme kaynağına dönüştürmektedir ve uzun yıllar verimli etkisini sürdürmektedir.

Değişik bölgelerden oluşturulan solucan gübresi ilanlarını kategorilerde bulabilirsiniz.